De Fusion-pagina is (op termijn) bedoeld als een volledige integratie van Blackmagic Design Fusion in DaVinci Resolve. Blackmagic Design Fusion is een krachtige 2D- en 3D-compositietoepassing die in de afgelopen dertig jaar ontwikkeld is voor de filmwereld en de televisieindustrie. De effecten die met Fusion gecreëerd worden, zie je terug in talloze films en televisie series.
Geïntegreerd in DaVinci Resolve met de onlangs bijgewerkte gebruikersinterface maakt de Fusion-pagina het mogelijk om onmiddellijk van bewerken naar compositing (suggestie voor Nederlands woord is gewenst!) te springen, zonder media te hoeven exporteren, bestanden opnieuw te koppelen of een andere applicatie te starten. Alles wat je nodig hebt, leeft nu in DaVinci Resolve.
Zie hoofdstuk 44, “Inleiding beelden maken in Fusion” voor meer informatie over het gebruik van de Fusion-pagina.
The workarea (Het werkgebied)
Deze term wordt waarschijnlijk niet veel gebruikt maar het gebied dat wordt aangeduid als het work area (werkgebied) is de onderste helft van de gebruikersinterface van Fusion. In de work area kunnen drie hoofdpanelen getoond worden, die worden gebruikt om composities te construeren en animaties te bewerken. Die drie panelen zijn de Node Editor, de Spline Editor en de Keyframes-editor. Standaard is de Node Editor het eerste dat je ziet. Het is het hoofdgebied waarbinnen je zult werken, maar indien nodig kunnen de Spline Editor en de Keyframes Editor ernaast worden vertoond. Wat je zichtbaar maakt en wat niet, hangt af van hoeveel ruimte je nodig hebt. Het is mogelijk meer ruimte te maken voor deze drie panelen door de effectenbibliotheek en het infovenster in de halfhoge modus te zetten.
Viewers
Het gebied Viewer Area omvat de Time Ruler en transportknoppen. De tijdliniaal is de belangrijkste “tijdlijn” van de Fusion-pagina. De lineaal richt zich uitsluitend richt op de huidige compositie waar je aan werkt. Zo’n compositie bestaat uit één of meerdere clips. Er kunnen één of twee viewers op de Fusion-pagina worden weergegeven. Je stelt dit in via de knop Viewer helemaal rechts op de titelbalk van de viewer. Elke viewer kan de uitvoer van één node weergeven. Het is om het even welke node uit de knooppuntenstructuur je kiest. Zo kun je eenvoudig afzonderlijke knooppunten (nodes) vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld een Keyer-knooppunt in de linker viewer bekijken en de uiteindelijke compositie in de rechter laden, zodat je de oorspronkelijk afbeelding en het uiteindelijke resultaat tegelijkertijd kunt zien.
Normaal gesproken toont elke kijker 2D-knooppunten van je compositie als één afbeelding. Wanneer je echter een 3D-knooppunt bekijkt, heb je de mogelijkheid om de viewer in te stellen op een van de verschillende 3D-weergaven. Zo is er een perspectiefweergave die je een herpositioneerbare fase toont waarin je de elementen van het beeld die je aan het maken bent, kunt rangschikken. Er is zelfs een quad-weergave waarmee je je compositie vanuit vier hoeken kunt bekijken, waardoor het gemakkelijker wordt om objecten en lagen in de XYZ-assen van de 3D-ruimte waarin je werkt te rangschikken en te bewerken.
Toolbar (werkbalk)
De werkbalk, die zich onder de tijdliniaal bevindt, bevat knoppen waarmee je snel veelgebruikte knooppunten kunt toevoegen aan de knooppunteditor (Node Editor). Als je op een van de knoppen klikt, voeg je een node (knooppunt) toe aan het op dat moment geselecteerde knooppunt in de knooppuntenstructuur. Als je een node toevoegt zonder eerst een andere node te selecteren, dan verschijnt de nieuwe node gewoon in de Node Editor, maar is nog niet verbonden met de andere nodes.
De werkbalk is verdeeld in zes secties die gemeenschappelijk gebruikte knooppunten groeperen. Als je de aanwijzer boven een willekeurige knop houdt, geeft een knopinfo de naam van dat knooppunt weer.
Effects Library – Effectenbibliotheek
De effectenbibliotheek van Fusion toont alle knooppunten en effecten die beschikbaar zijn op de Fusion-pagina, inclusief effecten die worden meegeleverd met DaVinci Resolve en OFX van derden, indien beschikbaar. Hoewel de werkbalk veel van de meest voorkomende knooppunten bevat die je in een compositie zult gebruiken, bevat deze ze niet allemaal. De effectenbibliotheek bevat wèl elk afzonderlijk hulpmiddel dat beschikbaar is op de Fusion-pagina. De effecten zijn geordend op categorie. Elk knooppunt is direct gereed om snel aan de knooppunteditor te worden toegevoegd. Er zijn veel meer knooppunten beschikbaar in de effectenbibliotheek dan op de werkbalk.
Node Editor (Knooppunteditor)
De knooppunteditor is het hart van de Fusion-pagina. Hier begin je de boom van knooppunten te bouwen waaruit elke compositie bestaat. Elk knooppunt dat je toevoegt aan de knooppuntenboom, voegt een specifieke bewerking toe die één effect creëert. Of het nu de afbeelding vervaagt, kleur(en) aanpast, lijnen schildert, een masker toevoegt, een kleur extraheert, tekst maakt of twee afbeeldingen samenvoegt.
Je kunt elk knooppunt zien als een laag in een effectenstapel, behalve dat je de vrijheid hebt om afbeeldingsgegevens in elke richting te routeren om verschillende segmenten van je compositie op volledig niet-lineaire manieren te vertakken en samen te voegen. Dit maakt het gemakkelijk om complexe effecten te bouwen, maar het maakt het ook gemakkelijk om te zien wat er gebeurt, omdat de knoopboom fungeert als een stroomdiagram dat je duidelijk alles toont wat er gebeurt, zodra je het leert lezen.
Inspector – Inspecteur
De Inspector is een paneel aan de rechterkant van de Fusion-pagina die je gebruikt om de parameters van een of meer geselecteerde knooppunten weer te geven en te manipuleren. Wanneer een knooppunt in de knooppunteditor is geselecteerd, verschijnen de parameters en instellingen ervan in het infovenster, dat u kunt aanpassen.
De Fusion Inspector is verdeeld in twee panelen. In het deelvenster Gereedschappen ziet u de parameters van geselecteerde knooppunten. In het paneel Modifiers ziet u verschillende dingen voor verschillende knooppunten. Voor alle knooppunten worden de bedieningselementen voor modifiers of instelbare expressies weergegeven die u aan specifieke parameters hebt toegevoegd om ze automatisch op verschillende manieren te animeren.
Bovendien geven veel knooppunten de controle over meerdere tabbladen weer in het infovenster, gezien als pictogrammen boven aan de parametersectie voor elk knooppunt. Klik op een tabblad om die reeks besturingselementen zichtbaar te maken.
Thumbnail tijdlijn
De tijdlijn van thumbnail timeline (fototijdlijn) kan worden geopend door te klikken op de knop Clips bovenaan het scherm in de UI-werkbalk en wordt weergegeven onder de Node Editor wanneer deze open is. De fototijdlijn toont je elke clip in de huidige tijdlijn, zodat je kunt navigeren van de ene clip naar de andere wanneer je aan meerdere composities in je project werkt. Zo biedt de fototijdlijn een interface voor het maken en schakelen tussen meerdere versies van composities en indien nodig het resetten van de huidige compositie.
Media Pool
Ook op de Fusion-pagina is de Media Pool de repository van alle media die je in je project hebt geïmporteerd. Dit maakt het gemakkelijk om extra clips aan je composities toe te voegen door simpelweg de gewenste clip vanuit de mediapool naar de Node Editor te slepen. De clips die je toevoegt, verschijnen als een nieuw MediaIn-knooppunt in je compositie, klaar om te worden geïntegreerd in de knooppuntenstructuur.
Status Bar – Statusbalk
De statusbalk links onderaan de Fusion-pagina, biedt een verscheidenheid aan actuele informatie over dingen die je selecteert en wat er gebeurt op de Fusion-pagina. Als de muis boven een knooppunt wordt gehouden, wordt informatie over dat knooppunt weergegeven in de statusbalk (evenals in de zwevende knopinfo). De framesnelheid wordt weergegeven wanneer u het afspelen start. Het percentage van het werkgeheugen dat gebruikt wordt, wordt altijd weergegeven. Andere informatie zoals updates en waarschuwingen verschijnen hier terwijl u werkt.
Console
De console, beschikbaar door op de pagina Fusion Workspace > Console te kiezen, is een venster waarin je foutmeldingen, het logboek, het script en invoerberichten kunt zien. De console is ook de plek waar je FusionScript-meldingen kan lezen en FusionScripts direct kan invoeren. Af en toe geeft de statusbalk (hierboven beschreven) een badge weer om je te laten weten dat er een bericht is in de console waarin je mogelijk geïnteresseerd bent. De badge geeft aan of het bericht een foutmelding, logboek of scriptbericht is.